Zupa kukurydziana - 7. zdjęcie

Zupa kukurydziana

2013.07.01 / doniczka
 
 
Zupę kukurydzianą kosztowałam po raz pierwszy w restauracji po kuchennych rewolucjach pani Magdy Gessler. Bardzo mi posmakowała i w sumie stwierdziłam, że to nie może być trudne do przyrządzenia i że też zrobię. Polecam - prosty przepis a na talerzu potem sama słodycz!
 
 
 
Składniki (na 1 porcję):
3 duże kolby kukurydzy
1 litr wody
pół łyżeczki szafranu w nitkach
sól
 
 
Przygotowanie:
 
Kolby kukurydzy umyć i ugotować do miękkości w litrze wody. Ugotowaną kukurydzę wyciągnąć z wody i wszystkie ziarenka powykrawać i wrzucić z powrotem do wody, w której się gotowały kolby. Zmiksować kukurydzę bardzo dokładnie blenderem a potem jeszcze przepuścić przez gęste sitko, aby pozbyć się pozostałych większych części. Zupa powinna wyjść bardzo kremowa i delikatna. I to praktycznie wszystko, zupa jest już gotowa:) Ewentualnie można troszkę posolić, jeśli potrzeba, ale słodycz kukurydzy absolutnie wystarcza, aby zupa była fantastycza, nie potrzeba nic do niej dodawać.
Ja dla podkręcenia koloru dodaję jeszcze szafran - gotuję nitki szafranu przez kilka minut w niewielkiej ilości wody a następnie tę żółciutką wodę przelewam do zupy i mieszam.
Palce lizać!
 
Smacznego!
 
 
Zupa kukurydziana - 1. zdjęcie
Zupa kukurydziana - 2. zdjęcie
Zupa kukurydziana - 3. zdjęcie
Zupa kukurydziana - 4. zdjęcie
Zupa kukurydziana - 5. zdjęcie
Zupa kukurydziana - 8. zdjęcie

Komentarze

Genialne!
Od dziś moja ulubiona zupa! Dzięki!
Grześ

Dodaj komentarz

Tytuł
Tekst
Podpis